Home » Gezondheid » Ziekenhuis weigert niertransplantatie wegens cannabisgebruik

Ziekenhuis weigert niertransplantatie wegens cannabisgebruik

Voor de tweede keer in minder dan een jaar heeft een groot ziekenhuis in Los Angeles een patiënt geweigerd wegens het gebruik van medicinale cannabis.

Toni Trujillo (40) benaderde in 2010 het Cedars-Sinai Medical Center voor een speciale behandeling omdat ze aan een zeldzame aandoening lijdt waarbij haar nieren ontstoken raken.

In 1991 onderging ze haar eerste niertransplantatie. Ze was in afwachting van een tweede transplantatie tot ze in april van de wachtlijst werd gehaald nadat het ziekenhuispersoneel had ontdekt dat ze sinds augustus 2010 op aanraden van een onafhankelijke arts medicinale cannabis is gaan gebruiken.

Aspergillose

Alleen als Trujillo stopt met de behandeling komt ze in aanmerking om weer op de lijst geplaatst te worden, helemaal onderaan. Trujillo nam contact op met het ziekenhuis en kreeg te horen dat ze van de lijst is gehaald omdat het inhaleren van cannabisrook zou leiden tot een verhoogd risico op aspergillose, een spectrum van ziekten veroorzaakt door een schimmelsoort die vaak op planten, bomen en voedsel groeit.

Het Amerikaanse Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding CDC stelt dat de meeste mensen iedere dag worden blootgesteld aan Aspergillus door de lucht die ze inademen. Alleen personen met een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaar voor infecties.

Eén sterfgeval

Er is slechts één sterfgeval bekend waarbij aspergillose is gerelateerd aan ingeademde cannabisrook. Een studie (pdf) uit 2010 keek naar 642 gevallen van aspergillose na een transplantatie. Na de vierjarige studie bleek dat de helft van de patiënten was overleden.

“Ik nam aan dat het veilig, legaal en toegestaan was,” zei Trujillo. “Ik was teleurgesteld dat ze me voorgeschreven medicatie wilden laten slikken om me met de problemen te helpen. Cannabis helpt me bij mijn eetlust en slaap. Ik voelde dat het werkte.”

Straf

“Het leek als een soort straf,” concludeerde ze. “Ze zouden vanaf het begin duidelijk moeten maken dat ik geen cannabis kon gebruiken.” Woordvoerder van de belangenvereniging Americans for Safe Access (ASA) Kris Hermes zei dat mensen die op legale wijze medicinale cannabis gebruiken niet gestraft zouden moeten worden voor medicatie die werkt. Ze zouden volgens hem gelijk weer op de lijst gezet moeten worden.

In een brief (pdf) aan directeur van het transplantatiecentrum van Cedars-Sinai Andrew Klein noemde advocaat van ASA Joseph Elford de beslissing van het ziekenhuis ‘politiek gemotiveerd’ omdat wetenschappelijk bewijs aantoont dat cannabis voor patiënten met chronisch nierfalen erg behulpzaam kan zijn. Hij drong er bij de directeur op aan om de ‘extreem belangrijke’ beslissing terug te draaien en Trujillo weer op de lijst te plaatsen.

Veboden

In de staat Washington wordt cannabis aangeraden bij chronisch nierfalen omdat het helpt tegen de misselijkheid die wordt veroorzaakt door de nierdialyse. In Californië is de wetgeving nog minder beperkend, maar artsen van veel ziekenhuizen zijn verboden om transplantaties uit te voeren als blijkt dat de patiënt in het verleden verboden middelen heeft gebruikt.

Afgelopen jaar weigerde Cedars-Sinai een levertransplantatie uit te voeren bij de 62-jarige Norman Smith nadat het ziekenhuis ontdekte dat zijn oncoloog, die nota bene werkzaam is voor Cedars-Sinai, hem cannabis had aangeraden om de bijwerkingen van chemotherapie en rugpijn te verlichten.

Ook Smith kreeg te horen dat hij door zijn cannabisgebruik een verhoogd risico liep op aspergillose. Hij zou twee maanden later worden geopereerd. Zie ook onderstaande video.

Cedars-Sinai weigerde commentaar te geven.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

© Copyright (c) Niburu.nl

18 comments

 1. ja flauw …maar ja farmaceutische geld kwestie zal het zijn wat er tussen komt .die laten mensen liever dood gaan .

  (0)
 2. Dan zouden ze ook levertransplantaties meer mogen doen bij alcoholisten, geen harttransplantaties bij rokers etc…nou, dan is het gauw afgelopen met al die transplantaties.

  (0)
 3. ja Vonzie waar gaat het naar toe ppfftt .

  (0)
 4. In de VS ligt het probleem hoger dan in Nederland.Zou de man alcoholist zijn geweest, was hem de transplantatie ook door de neus geboord??In de VS niet hoor. Want alcohol is een voedingsmiddel en echt geen Hardrug toch??Maar O wee als je het woordje “drugs” gebruikt, en de vooroordelen rollen over elkaar heen.Oud wereld leiders geven al jaren aan, de oorlog tegen drugs te hebben verloren,begint een ziekenhuis wel moeilijk te doen.Legaliseer die cannabis is toch 10 keer beter, dan het in de criminaliteit te stoppen, om het vervolgens weer te bestrijden??The WHITE FOOLs in DE VS zijn zeg maar de crazy fools, die wel schreeuwen, maar een HEVIG gebrek hebben aan kennis!!In het geval van dit filmpje is discriminatie dan ook overduidelijk, en de overheid(VS) ziet niet op een burger meer of minder.In geval van deze persoon is het Ziekenhuis als MOORDENAAR aan te merken.Zelfs een zwerver die een zorgverzekering niet kan betalen krijgt toch ook medische hulp indien nodig???Wat een wereld bah!!

  (0)
 5. Als het een gepatenteerd middel was geweest van dat kliekje ,dan had het wel gemogen want dan leverd het hun geld op.
  Er zijn heel veel middelen tegen kanker maar worden niet vergoed en erkent omdat je op een natuurlijke stof geen patent kunt aanvragen,geen patent geen kassa.

  (0)
 6. Eigenlijk is de farmaceut een kloot.Het geeft de mens medicijnen, en je gaat net niet dood, en ga je dood, dan is dit vervroegd, door de medicijnen van de kloot.Zo is het en niet anders!!!

  (0)
 7. Dan stop je toch gewoon even met cannabis.
  Al die drukte dat is toch ook niet goed voor je gezondheid.

  (0)
 8. Beter is een (liefst biologisch gekweekte) marihuanaplantje in je tuin te zetten in plaats van die volgepompte lampwiet. Dat buitenplantje pakt veel zon en is beter dan veel in schuren en zolders gekweekte volgepompte thc-lampwiet. Voor als je iets wil roken om je gezondheid te bevorderen dan biologische buitenwiet.

  (0)
 9. Beginnen we toch Nieuws te lezen op nu.nl ????????

  ‘Nanodeeltjes oorzaak van auto-immuunziekten’

  Wetenschappers identificeren hoe nanodeeltjes reuma en aanverwante ziektes kunnen veroorzaken.

  Ik denk dat we binnenkort nog veel meer Nano verhaaltjes gaan lezen…!!!!!

  http://www.nu.nl/wetenschap/2833535/nanodeeltjes-oorzaak-van-auto-immuunziekten-.html

  (0)
 10. Zorg zou gratis moeten zijn en niemand zou geweigert moegen worden ongeacht zijn leefstijl.

  (0)
 11. Mee eens, ik heb dik 4 jaar dagelijks wiet van de lokale shop gerookt en was er redelijk tot zwaar aan verslaafd, gelukkig dankzij het feit dat ik slaaf ben en dus 40u p.w werk bleef het op werkdagen bij ongeveer 2 jointjes.

  Echter ben ik nu een aantal maanden gestopt en doe nu zo heel af en toe een trekje van iemand die een jointje rookt in gezelschap, en van 2 of 3 trekjes ben ik al meteen apestoned ! niet normaal hoe sterk die volgepompte wiet is !

  Heb ook een keer een paar gram zuivere wiet gehad, groot geworden in biologische grond, gevitaliseerd water en het licht van onze vader Helios, werkelijk wat een verschil ! Het was heerlijk om te roken en gaf een veel betere/fijnere uitwerking 🙂
  Ik twijfel nu regelmatig om een grammetje te halen bij de shop maar omdat ik weet dat het eigenlijk troep is wat ze verkopen doe ik het niet.
  Als het straks beter weer wordt plant ik mijn eigen plantje, bio grond, gevitaliseerd water en ZON licht

  (0)
 12. Lieve Mensen, denk maar niet dat de zorg hier in NL veel beter is! Onlangs is helaas de vader(61) van mn schoonzusje overleden aan kanker. eigenlijk hebben ze passive euthenasie toegepast..oftewel..gewoon verwaarloosd…terwijl hij in t ziekenhuis lag! En over dat zelfs zwervers/daklozen geholpen worden is ook kul! 2 jr terug vonden mn ouders ( invalide..dus in booster) een dakloze die gevallen was, zn gezicht was kapot en hij was buiten bewustzijn. Politie en ambulance liet hem liggen, want hij was niet verzekerd. En dat midden in de winter. Mn schoonmoeder heeft voor daklozen gezorgd, jaarlijks overlijden er regelmatig mensen omdat ze niet verzekerd zijn aan o.a longontsteking id winter. Het is hier net zo erg, alleen het valt minder op..word goed verdoezeld.
  En ben je al wat ouder?? kom je amper tot niet in aanmerking voor een transplantatie, is namelijk niet rendabel. Je kan dan niet zo lang meer werken, dus je levert te weinig geld op ivt de kosten van de transplantatie.

  (0)
 13. Kahlan sterkte

  (0)
 14. Triest verhaal. Belachelijk dat dit kan gebeuren, die hele war on drugs is hypocriet. Maar het probleem hiermee is altijd dat een groot deel van de bevolking niet gebruikt en er niets van afweet en het beleid op deze manier in stand houden.

  (0)
 15. [quote name=”Ik”]Dan stop je toch gewoon even met cannabis.
  Al die drukte dat is toch ook niet goed voor je gezondheid.[/quote]

  Ik weet niet of je op de hoogte bent van de pijn die mensen hebben bij leverkanker? Meneer Smith vertelt in de video dat hij veel verschillende pijnmedicatie kreeg toegeschreven, maar niets hielp afdoende. Cannabis was het enige wat hem van de meeste pijn afhielp. Hij gebruikte het als overgangsmiddel voor zijn transplantatie. “Zomaar even stoppen” is dan geen alternatief!

  (0)
 16. [quote name=”Kahlan”]Lieve Mensen, denk maar niet dat de zorg hier in NL veel beter is! ……[/quote]
  Ja Khalan, je hebt gelijk. De “goede” gezondheidszorg voor iedereen, die tijd is geweest. Langzamerhand zijn we Amerika achterna gegaan zoals je dat ziet op alle fronten, helaas.
  Ik ben in Amerika geweest, 3 maanden lang bij een gezin, nou ik heb genoeg gezien daar en om me heen. De heer en vrouw des huizes van dat gezin eten hun huis op vanwege haar kanker en zijn hartkwaal. Medicijnen kosten daar heel veel geld en de verzekeringen (zij was op en top verzekerd bij een van de beste maatschappijen want was zelf verpleegster en haar man bij de brandweer, ook op en top verzekerd) zijn meesters in het niet uitkeren van wat ze eigenlijk moeten doen. “Juridisch” heel slim/vilein komen ze bijna overal onder uit. Ik heb daar verhalen gehoord en dingen gezien, daar lusten de honden geen brood van. Zien we het niet: in Nederland is het al bijna net zover: busje komt zo!

  (0)
 17. ja zo da ik dit zo gehoord heeft da jullie hoeveel per maand moet betalen aan ziekenfonds 210 euro ? wij in belgie zo iets voor een heel jaar …maar als we naar de dokter gaan moeten wij wel 26 euro per keer betalen maar krijg wel wat voor terug ..zeg maar kom dan betalen jullie precies toch meer dan wij belgen en ge kunt naar een dokter gaan waar je graag gaat .jullie moeten waker worden waar gaat dat geld dan heen als ik eens mag vragen ?

  (0)
 18. [quote name=”tomaat”]ja zo da ik dit zo gehoord heeft da jullie hoeveel per maand moet betalen aan ziekenfonds 210 euro ? wij in belgie zo iets voor een heel jaar …maar als we naar de dokter gaan moeten wij wel 26 euro per keer betalen maar krijg wel wat voor terug ..zeg maar kom dan betalen jullie precies toch meer dan wij belgen en ge kunt naar een dokter gaan waar je graag gaat .jullie moeten waker worden waar gaat dat geld dan heen als ik eens mag vragen ?[/quote]

  Ehm wij betalen geen 200+ euro,dat is zwaar overdreven,ik geef toe de zorg verzek. in nl is duur.Maar ze zijn er al vanaf 90 euro,Plus de meeste mensen krijgen nog rond de 70 euro zorgtoeslag van de belasting.De zorg zelf in nl is wel aan het verslechteren vind ik,helemaal de verhouding prijs – zorg is scheef,je betaald meer dan je ervoor terug krijgt,maar iig 200+ euro is zwaar overdreven.

  (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anti-SPAM rekensom. Geef het antwoord in cijfer(s) *