Home » Buitenland » Wetenschappelijke studie: Amerika is géén democratie
Wetenschappelijke studie: Amerika is géén democratie

Wetenschappelijke studie: Amerika is géén democratie

Uit een studie die komende herfst in het wetenschappelijke tijdschrift Perspectives on Politics zal verschijnen, blijkt dat Amerika geen democratie is, maar een corrupte oligarchie.

De auteurs stellen de vraag wie in de Verenigde Staten de macht heeft. Ze concluderen na hun analyse dat de meerderheid van het Amerikaanse volk weinig invloed heeft op het regeringsbeleid. In de VS worden geregeld verkiezingen gehouden en ook kent men er de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. Amerika blijkt echter niet zo democratisch als het beweert te zijn.

Het is voor het eerst dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar dit onderwerp. Als de voorkeuren van de economische elites en de lobbygroepen worden meegewogen, is de invloed van de gemiddelde Amerikaan op het beleid nihil, aldus de onderzoekers. Met andere woorden: De VS is geen democratie, maar een oligarchie.

De auteurs van deze historisch gezien belangrijke studie, Martin Gilens van de Princeton-universiteit en Benjamin I. Page van de Northwestern-universiteit, benadrukken dat de invloed van de superrijken pas echt goed duidelijk wordt als ze toegang zouden hebben tot meer gegevens.

Voor het eerst konden wetenschappers nagaan of Amerika al dan niet een democratie is. Tot voor kort was het onmogelijk om deze ‘tegenovergestelde theoretische voorspellingen’ (dat Amerika een democratie, oligarchie of een mix van beide is) in één statistisch model tegen elkaar af te zetten. Met behulp van een unieke dataset kan dat nu wel.

Wat de onderzoekers ondanks een gebrek aan gegevens hebben gevonden is belangrijk: Het is duidelijk geworden dat de VS een oligarchie is. Het is zeker geen democratisch land. De mensen worden bedrogen. De oligarchen besturen het land én de ‘nieuwsmedia’.

Het onderzoek toont aan dat Amerika veel lijkt op Rusland of de meeste andere dubieuze ‘democratische’ landen. Na de analyse van een ongelooflijke berg gegevens luidt de conclusie in een notendop: ‘de voorkeuren van de gemiddelde Amerikaan hebben slechts een minuscule, statistisch niet-significante invloed op het overheidsbeleid’. Zal de situatie in Nederland anders zijn?

[Common Dreams]

8 comments

 1. Alleen al het feit dat het Europese parlement geen initiatiefrecht heeft is bewijs dat in ieder geval de EU niet democratisch is. En als in NL de uitslag van het referendum van 2005 wordt genegeerd dan … nou ja, enzovoorts.

  (14)
 2. Het enige verschil is dat de amerikanen de middelen hebben om zichzelf te verdedigen. Als de EU sterk genoeg is gaan de handschoenen uit. Wij hebben weinig kans.. Ik denk dat het crunch time is. Als we dit monster volwassen laten worden is het gedaan met onze identiteit, vrijheid en welvaart.

  (9)
 3. In Nederland is het niet anders; bijvoorbeeld wij willen al vele jaren een Onafhankelijk Wetenschappelijk Team op de NL-dijken zetten en om dat weer een andere wetenschapper heeft gezegd dat het “Alarmfase Rood is, Nederland op drijfzand is gebouwd en binnen Nu en 30 jaar voor de helft onderwater staat”, we worden daarover echter in media en politiek niet gehoord, is er sprake van de dictatuur tbv. genocide-beleid. Men is hier bang voor overbevolking en kan men het niet schelen als er o.a. vele en vele verdrinkingsdoden daarvan straks het resultaat zijn. Democratie bestaat niet, het is een masker voor dictatuur.

  (6)
 4. Sorry Niburu maar ik vind dit een vlutstuk omdat er nergens op deze wereld democratie is en nooit is geweest.

  Democratie is een verzonnen woord net als antisemitisch een verzonnen woord is. Het heeft totaal NON waarde.

  (7)
 5. Zal de situatie in Nederland anders zijn?

  NEE!

  (6)
 6. De democratie in America, zolang je leeft stem je Republikein, na je dood stem je spontaan Democraat….

  Het land waar een simpel iets als een id tijdens het stemmen angstvallig wordt geweerd, omdat anders de macht wordt verloren…. Hoe anders kan je doden en illegalen democraat laten stemmen??

  (2)
 7. Klopt, Amerika is een constitutionele republiek, geen democratie. Democratie is de tiranie van de meerderheid en zal uiteindelijk in een communisme eindigen.

  (1)
 8. Klopt, het CDA/PvdA/extreemlinkse-dictatuur.
  Ah, dus Nederland wordt weer een groot moeras, wat het vroeger ook al was?
  Dat is het nu ook al, een politiekepartijenaristocratischefamiliesmoeras..

  (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anti-SPAM rekensom. Geef het antwoord in cijfer(s) *