Home » Gezondheid » Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt
VIDEO: Zo worden Franse frietjes van McDonald's gemaakt

Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt

Michael Pollan is schrijver, journalist en hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Californië – Berkeley. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de industriële voedselketen. Pollan heeft een eenvoudige oplossing voor ons kapotte voedselsysteem: we moeten onze afhankelijkheid van corporaties verminderen.

In de Verenigde Staten gebruikt fastfoodketen McDonald’s voor zijn Franse frietjes voornamelijk het aardappelras Russet Burbank, een aardappel die zeer langzaam groeit. De aardappelen mogen geen plekjes bevatten, wat lastig is omdat dit aardappelras erg vatbaar is voor bladrolziekte. McDonald’s wil geen aardappelen met plekken en strepen.

De enige manier om de Russet Burbank te beschermen tegen bladrolziekte is het sproeien van een pesticide die methamidofos (Monitor) wordt genoemd. Dit middeltje is zo giftig dat de boeren die deze aardappelen in de staat Idaho verbouwen na het sproeien vijf dagen lang niet in hun weilanden komen.

Als de aardappelen zijn geoogst, worden ze onder een gecontroleerde atmosfeer in enorme schuren ter grootte van voetbalstadions opgeslagen, omdat ze de eerste zes weken na de oogst nog niet eetbaar zijn. Eerst moeten alle chemicaliën eruit worden gehaald.

In 2002 schonk McDonald’s in de VS 10 miljoen dollar aan verschillende hindoegroeperingen nadat was gebleken dat Franse frietjes en andere gefrituurde aardappelproducten ten onrechte waren aangemerkt als vegetarisch. Het voedsel bleek sporen te bevatten van rundvlees, toegevoegd als smaakversterker.

Het aantal kankergevallen neemt toe en er verschijnen steeds weer nieuwe studies waaruit blijkt dat pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen schadelijk zijn voor de gezondheid.

[CE]

38 comments

 1. en dat vinden ze normaal, dat we zo vergiftigd worden?
  er bestaat dus geen WHO die echt toekijkt op de wereldgezondheid,integendeel…
  ze proberen ons gewoon ziek te maken en niemand die iets doet…triestige planeet aant worden

  (14)
 2. De planeet aarde is niet triest, met zijn mooie flora en fauna, maar de mensheid is echt een walgelijk triest soort geworden!! Kan er echt boos om worden!

  (46)
 3. Kijk eens naar de landbouw hier in Nederland met hun mono-cultuur.
  Mono-cultuur staat gerand voor grote hoeveelheden vergif, de aardappels hier gaan met vergif de grond in, daarna word er bijna weekelijks gesproeid, voor het oogsten worden het loof nog eens dood gespoten en dan durven deze gifmengers ook nog eens beweren dat hun aardappelen een eerlijk natuurlijk product is.
  De landbouwer hier is ook meer bezig met vergif strooien dan met zich bezig houden met echte landbouw en planten.

  (15)
 4. De mens is al tijden een walgelijke trieste soort t, maar om meer terug te gaan naar de natuur, zal er toch een bepaalde hoeveelheid preventief geruimd moeten worden.

  We willen het hier allemaal zogenaamd goed doen, maar de enige manier om het goed te doen, is bovenstaande, maar dat willen we dan niet accepteren.

  Stoppen met voortplanten, stoppen met consumeren, stoppen met ook nog maar iets in een winkel kopen stoppen met belasting betalen, wereldwijd met 7 miljard mensen, tegelijkertijd… leven wat de natuur ons bied, geen medische hulp meer etc, etc, Dan ziet de wereld er over honderd jaar vast beter uit, nou ja beter… in ieder geval stukken minder mensen… en dieren… en natuur….
  Al komen die uiteindelijk wel weer terug.

  (9)
 5. Nou moet je ´n ev´n luustr´n mien jong, wij boer´n werk´n voor ons geld en staan dagen lang op ons laand te zwoeg´n, en dit is dan onze daank? U zou zich moet´n schaam´n!

  Bahh

  (12)
 6. Mc Donalds betrekt zijn friet in Europa van de Franse Frietgigant McCain. De aardappels hiervoor komen uit Frankrijk en België. Deze moeten aan een hoge kwaliteit voldoen volgens de voedselveiligheids wet in Europa. Hier is dus niks aan de hand. 🙂

  (8)
 7. Ik als mens vind mijzelf niet triest hoor

  (11)
 8. Als je een artikel vertaald, gelieve dit dan ook correct te doen! French fries zijn namelijk geen Franse frietjes!
  Het heeft niets met Frankrijk te maken, maar to french is een snijvorm zoals julienne er een is.

  (14)
 9. Het beste is vasten, dan raak je in ieder geval niet vergiftigd.

  (12)
 10. Een boer die zwoegt op Ijn land??? Je bedoelt het loonbedrijf met die enorme trekkers en machines die veel te snel van het ene stuk land naar het andere racen?
  Daar word je als boer niet meer moe van. En de koeien hoef je ook al niet meer met de hand te melken, zoals mijn vader vroeger. En hooien doen we ook al -bijna- niet meer, het loonbedrijf zorgt wel dat de kuil in de bult komt……. Maaien ze eerst ook nog het gras voor je met die enorme maaimachines. Kortom, vroeger moest je werken, tegenwoordig moet je vooral managen. Kun je trouwens ook moe van worden als je dat niet goed beheerst……..

  (12)
 11. Ik wil wel graag even de links volgen naar de onderzoeken/studies die genoemd worden. “Het aantal kankergevallen neemt toe en er verschijnen steeds weer nieuwe studies waaruit blijkt dat pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen schadelijk zijn voor de gezondheid.”
  Niet omdat ik het niet geloof maar omdat ik het graag verneem.

  (11)
 12. Denk dat pieter bergsma die de aardappelen voor mc donalds teelt in Heerenveen toch wel een beetje moet lachen om dit onzin bericht.

  (10)
 13. franse frieten?, franse frieten??, gdvrdmm !
  vlaamse frieten, ja,
  of heel misschien belgische frieten,
  maar frans: NOOIT VAN ZE LEVEN
  die fransen kunnen helemaal niet koken,
  alleen met room gooien, daar zijn ze sterk in

  en welke hindoe gaat nu bij macdonalds eten,
  komaan zeg, je moet gewoon gek zijn om daar een voet binnen te zetten…

  (8)
 14. Dit artikel suggereert dat er werkelijk hele aardappel in die frietjes zou zitten; dat is niet zo. Het is aangestampt aardappelmeel.

  (9)
 15. Ooit heb ik een flinke tijd bij mc cain gewerkt In zeeland. Daar werden frites gemaakt voor mcdonalds. Ik ben behoorlijk anti mcdonalds. Echter met de frites gebeuren zeker geen gekke dingen. Dit in tegenstelling van veel andere voedsel bedrijfen waar ik voor heb gewerkt, melk drink ik niet meer bijvoorbeeld.

  (9)
 16. Tja, weet wat je eet, slow food dus, liefst van eigen teelt, en lekker zelf thuis klaar maken.

  (5)
 17. Hoe denk je dat de rijst gekweekt wordt voor die +miljard Aziaten?
  “Methamidophos is used in great quantities in ricefields in China.[4] Rice–fish culture is common in the southern parts of China as well as in many other rice-producing countries (e.g., Thailand, Malaysia, and the Philippines). Brown rice (unpolished) in this study contained double the concentration of polished rice.”

  (3)
 18. Het brood bij de Albert Heijn was toch ook al niet goed?
  Biologisch ook al niet helemaal juist?
  enzovoort?

  (7)
 19. Veiligheids wet ..europa..? Net zo veilig als epaalde schadelijke e nummers zekers. Werk jy bij de Mac ofzo, dat je hier met die naam post..

  (7)
 20. Ik ook niet ; ) er zijn genoeg prachtige, slimme, bewuste en welwillende mensen op aarde. Deze meneer bijvoorbeeld, Michael Pollan..
  Ik vind zijn studie en zijn bevindingen fantastisch. Fijn te zien dat steeds meer mensen de fouten in het ontspoorde systeem zien. We zouden er goed aan doen hier lering uit te trekken en onze voedselproductie om te turnen naar een zuiverder, natuurlijkere productie. Bewijzen stapelen zich op. Maarja, het is een hardnekkige tegenstander; gemakszucht en winst, winst, winst.

  (7)
 21. En is dit ook van toepassing buiten USA ? Is het bekend hoe het bijvoorbeeld hier zit met de frietjes?
  En wat van de burgers hier te lande? Ook van “pink slime” ?
  Lijkt me stug als de FDA het goedgekeurd heeft dat dat dan automatisch worldwide geldt.

  (3)
 22. Oei, dan hoop ik dat de rijst in de Wagenstraat niet van Azie komt..
  Mogelijke oplossing voor Chinese restaurants in Nederland/Den Haag:
  zelf onze rijst kweken in hydroponische culturen in leegstaande
  panden?

  (4)
 23. Russet Burbank aardappels groeien zo langzaam, dat in het geval van de McDonalds eigenlijk ook sprake is van slow-food!

  (4)
 24. Bewijs???? word er ook maar ergens op deze site een bron genoemd? Op deze manier komen ze op mij over als fantasy schrijvers die mogelijk soms gelijk hebben maar hoofdzakelijk andere politieke anti alles onzin schrijvers kopiëren en de rest maar uit hun duim zuigen.

  (4)
 25. Nee he frans niks aan de hand, wij hebben voedselveiligheid en zo,n hoge kwaliteit, waar bijna niet op gecontrolleerd word, ja geloof maar in de sprookjes van Mc Donalds, die willen het beste voor hun onnozele klanten en geld verdienen is bijzaak.
  Gelukkig voor jou staat Nederland fier bovenaan wat vergif strooien betreft, dus dan valt het vast in Belgie en Frankrijk erg mee.

  (3)
 26. ik hoor meer rare verhalen over die fastfood-ketens, en de waarheid is dat wij niet weten wat er allemaal door ons eten heengaat. we vertrouwen bedrijven erop dat ze eerlijk zijn. ik kwam dit ook tegen

  http://olympiczion.nl/index.php/morgellons-in-mcdonalds-voer/

  (3)
 27. Is het ieder geval op Frankrijk van toepassing; ‘Franse frietjes’!

  (2)
 28. Ja, want jullie produceren voor het buitenland en niet voor ons, daar zit nog het voordeel aan dat we jullie vergif dan ook niet hoeven opeten, maar het vergif uit het buitenland.
  Trouwens de vee-houderij is helemaal triest en onrendabel en totaal overbodig, daarvoor in de plek zouden we een mooi stuk natuur voor terug krijgen.

  (2)
 29. Hello,

  Tja Franse friet beter dan de vlaamse frieten. Zodra ik ze in mond zet
  , smaakt het naar métal.

  (2)
 30. tja?? het is toch echt de mens hoor die onze mooie aarde naar de kloten helpt.
  en dit soort mens hoeven we niet he laten die zich maar onder de grond laten leggen of in een oven naar het hierna maals gebrand worden !want zij?? vinden het zo leuk om ons daar te laten belanden .

  (2)
 31. Fatburger en In-n-Out zijn mijn favorieten…!

  (1)
 32. Hm, “franse” frieten heeft wel degelijk met de Franse taal te maken en waarschijnlijk minder met de snijvorm zoals je suggereert. Volgens de wiki in ieder geval niet…

  It is unlikely that “French fried” refers to frenching in the sense of julienning, which is not attested until after French fried potatoes.
  Some people believe that the term “French” was introduced when British and American soldiers arrived in Belgium during World War I and consequently tasted Belgian fries.[16] They supposedly called them “French”, as it was the local language and official language of the Belgian Army at that time, believing themselves to be in France.[13] At this time, the term “French fries” was growing popular; however, in the south of Netherlands, bordering Belgium, they were, and still are, called Vlaamse frieten (“Flemish fries”)

  (1)
 33. Vasten? en niet meer eten?

  (1)
 34. Oh we hebben een kenner! Fransen kunnen niet koken? Leg eens uit…

  (1)
 35. Het voordeel voor ons is in dat het gros ervan wordt geexporteerd..

  (0)
 36. Ik vind ze prima te eten haha.. Niet zo moeilijk doen en gewoon eten wat je lekker vindt.

  (0)
 37. zwijg Garriet60 het is de elite die het doet!

  (0)
 38. Intern memo inzake vlucht MH370 namens Chain Of Command.

  Het is belangrijk dat mensen niet weten dat als een piloot en co piloot uitgeschakeld zijn door welk toedoen dan ook, dat een vliegtuig niet meer mag landen.

  We vertrouwen erop dat zoals u bij defensie op de opleiding heeft geleerd, dat u dit intern houdt.

  Er is de standaard procedure gevolgd, namelijk dat het vliegtuig onder begeleiding van diverse communicatie basissen is begeleid om door te vliegen richting een plek in bijvoorbeeld de Pacifische Oceaan.

  Het is belangrijk te weten dat dit de enige manier is om verdere slachtoffers te voorkomen.

  De mensen die als de piloten incapabel zijn nog vliegen zijn helaas niet in staat om een dusdanig groot toestel aan de grond te zetten.

  Deze beslissing komt van het hoogste Chain Of Command. Er was bittere noodzaak, het vliegtuig laten proberen te laten landen door bijvoorbeeld een Stewardess is onverantwoord.

  We betreuren deze beslissing maar het is kiezen tussen 2 kwaden. Doden of nog meer doden.

  Hierbij vragen we om uw begrip voor de moeilijke beslissingen die bij defensie moeten worden gemaakt over de burger luchtvaart en de veiligheid van de civiele gemeenschap.

  Alternatief was onder begeleiding van meerdere gevechtstoestellen MH370 uit de lucht te halen voor land zou worden aangedaan, of om MH370 net zoals overige verdwenen vliegtuigen te laten neerstorten in bijvoorbeeld onbewoond gebied.

  Ook er op wijzende dat dit de efficiente methode is zowel financieel als emotioneel. Immers moeten neergestortte vliegtuigen op land geborgen worden, en slachtoffers zouden geidentificeerd moeten worden, dit leed is allen nu bespaard gebleven.

  Met oprechte deelneming, Chain Of Command.

  (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anti-SPAM rekensom. Geef het antwoord in cijfer(s) *