Homepagina » Archeologie » ‘Spectaculaire vondst’ in graftomben Panama
pendant19472982744

‘Spectaculaire vondst’ in graftomben Panama

In Midden-Amerika hebben archeologen nieuwe graftomben gevonden die wijzen op een beschaving waar zo weinig over bekend is dat er nog geen officiële naam voor is bedacht.

“Het is een spectaculaire vondst, mogelijk de meest belangrijke sinds de dertiger jaren toen in hetzelfde gebied bij Sitio Conte een serie gouden artefacten is gevonden,” zei antropoloog John Hoopes.

Tot nu toe leverde Sitio Conte het enige bewijs voor het bestaan van de cultuur die tussen 250 na Christus en de 16e eeuw sporen achterliet. De nieuwe artefacten zijn op drie kilometer van Sitio Conte gevonden bij El Caño in Panama.

Eén van de mysteries van El Caño zijn de half menselijke en mythologische wezens in de ontwerpen van de gouden sieraden en andere versieringen die zijn aangetroffen in de graven.

“We werken nog steeds aan de iconografische analyse,” zei projectleider Julia Mayo van het Smithsonian Tropical Research Institute. “Volgens sommige experts geven de ontwerpen voorouders van clans of bloedverwanten weer.”

Volgens Hoopes komen de ontwerpen overeen met weerwolven en vampiers in de westerse cultuur waarbij mensen al dan niet gedeeltelijk transformeren in dieren. Het idee van een dierlijke geest werd wijdverspreid toegepast door veel precolumbiaanse culturen in de Amerika’s.

Projectleider Mayo hoopt dat de artefacten uit El Caño inzicht kunnen geven in deze onbekende beschaving die weinig historisch bewijs achterliet.

“Onderdeel van het probleem is dat de vernietiging van het gebied door de Spanjaarden zo vroeg en zo grootschalig plaatsvond dat we nog steeds niet weten welke taal ze spraken,” legde Hoopes uit. Hij denkt dat de mensen uit Sitio Conte en El Caño toebehoorden aan een afzonderlijke cultuur die floreerde in Centraal-Panama.

Van de bouwwerken van de beschaving is weinig over omdat ze in tegenstelling tot de stenen piramiden van de Maya’s werden gemaakt van riet en bamboe. Wel is in de graftomben veel goud aangetroffen en gaat het hier om een klein deel van een enorm complex.

Bekijk hier een fotoserie van de gevonden artefacten.

Bron: Nationalgeographic.com

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>