Homepagina » Universum » Nieuwe planeet gevonden in ons zonnestelsel, Niburu?
planeet8927938423423233

Nieuwe planeet gevonden in ons zonnestelsel, Niburu?

Nabij de rand van ons zonnestelsel houdt zich mogelijk een nog niet ontdekte planeet schuil, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Voor telescopen staat de planeet te ver van de aarde af. Het hemellichaam maakt haar aanwezigheid bekend door de omloopbanen van objecten in de Kuipergordel te verstoren, meldt National Geographic.

Dat zegt astronoom Rodney Gomes van de Nationale Sterrenwacht van Brazilië in Rio de Janeiro. De Kuipergordel is een gordel van vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande transneptunische objecten.

Vreemde omloopbaan

Het intrigerende is dat een aantal objecten in de Kuipergordel, waaronder de planetoïde Sedna, volgens de nieuwe berekeningen een vreemde omloopbaan beschrijven. Ze bevinden zich op een andere locatie dan wordt verwacht op basis van bestaande modellen.

“Ik denk dat het gaat om een planeet die op grote afstand rond de zon draait, maar groot genoeg is om een zwaartekrachteffect op objecten in de Kuipergordel uit te oefenen,” zei Gomes tijdens een bijeenkomst van de American Astronomical Society in Timberline Lodge in de Amerikaanse staat Oregon.

Neptunus-achtige planeet

Gomes analyseerde de omloopbaan van 92 objecten in de Kuipergordel en vergeleek zijn resultaten met computermodellen die laten zien hoe de objecten verspreid zouden moeten zijn over de Kuipergordel. “Als zich geen planeet in de gordel bevindt tonen de modellen niet de sterk elliptische omloopbanen die zes objecten beschrijven,” legde Gomes uit.

Op basis van zijn berekeningen denkt Gomes aan een Neptunus-achtige planeet, ongeveer vier keer zo groot als de aarde, die op 225 miljard kilometer rond de zon draait. De planeet zou dan 1.500 keer zo ver van de zon staan als de aarde.

Een Mars-achtige planeet met een sterk elliptische baan, waarbij de planeet eens in de zoveel tijd tot op acht miljard kilometer langs de zon ‘scheert’, zou de vreemde omloopbanen van de objecten in de Kuipergordel eventueel ook kunnen verklaren.

Ander zonnestelsel

Gomes speculeert dat het mysterieuze object een planeet zou kunnen zijn die uit een ander zonnestelsel is geslingerd en later werd binnengehaald als gevolg van de zwaartekracht van de zon.

Astronomen hebben echter nog geen idee welk gebied ze met hun telescopen moeten afspeuren. “De planeet kan overal zijn,” aldus Gomes.

Amerikaanse astronomen zijn geïntrigeerd, maar willen eerst meer bewijs zien voordat ze het bestaan van de nieuwe planeet erkennen. Zo zei astronoom Hal Levison van het Southwest Research Institute in Boulder, Colorado: “Het verbaast me dat een planeet ter grootte van Neptunus het door hem waargenomen effect kan veroorzaken. Maar ik ken Rodney en ik ben er zeker van dat hij zijn berekeningen juist heeft uitgevoerd.”

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd:

© Copyright (c) Niburu.nl

1 reactie

  1. Dit is niet de eerste keer dat er sprake is van een nog niet ontdekte planeet. Als ik me goed herinner was het de laatste keer aanleiding tot de ontdekking van de asteroïdengordel.
    Het valt wel op dat het juist gepubliceerd wordt in de tijd dat er sprake is van terugkeer van onze ‘creators’ op hun planeet en de ondergang van de aarde door een speciale constellatie van planeten.
    De wetenschappelijke waarde is vrijwel nihil, eerder wordt gespeculeerd op aandacht omwille van genoemde aandachtspunten in deze tijd.

    (0)

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>