Home » Buitenland » Heiligverklaring pausen gesponsord door banken, oliereus en Nestlé
Heiligverklaring pausen gesponsord door banken, oliereus en Nestlé

Heiligverklaring pausen gesponsord door banken, oliereus en Nestlé

Onder het oog van vele honderdduizenden heeft paus Franciscus afgelopen zondag de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II in het Vaticaan heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Nooit eerder werden twee overleden pausen tegelijkertijd heilig verklaard en nooit eerder waren bij zo’n ceremonie twee pausen aanwezig.

De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen.

Paus Franciscus trok pas geleden nog ongewoon hard van leer tegen de ‘tirannie’ van het kapitalisme en de ‘verering van geld’, maar toch werd de heiligverklaring van de twee pausen gesponsord door grote corporaties.

Op de lijst van sponsors vinden we onder meer een olie- en gasreus, verschillende banken en de Zwitserse voedselreus Nestlé. Er staan voornamelijk Italiaanse bedrijven op de lijst, waaronder energiebedrijven Eni en Enel, bankbedrijf Intesa SanPaolo en spoorwegbedrijf Ferrovie Italiane.

Ironisch genoeg opende paus Franciscus zes maanden geleden nog de aanval op het economische systeem, als onderdeel van zijn campagne om meer aandacht te vragen voor de armen. Sommigen betichtten de paus ervan er een marxistische agenda op na te houden, waarna de paus zich gedwongen zag de conservatieve critici gerust te stellen dat hij zich niet probeerde te mengen in politieke discussies.

De Rooms-katholieke Kerk is allesbehalve arm. De Vaticaanse Bank beheert naast 33.000 rekeningen van parochies en priesters een vermogen van liefst 5,7 miljard euro, maar de Heilige Stoel – het bestuursorgaan van de kerk – boekte in 2011 een verlies van 13,2 miljoen euro. De aanwezigheid van de sponsors kan mogelijk worden verklaard door de precaire financiële situatie van Rome. De stad stevent af op een begrotingstekort van 840 miljoen euro en werd afgelopen februari niet uitgekocht door de centrale overheid.

Nestlé is de grootste bron- en mineraalwaterproducent ter wereld. Het bedrijf is eigenaar van bekende mineraalwatermerken als Vittel, Perrier en San Pellegrino. De bestuursvoorzitter van Nestlé, Peter Brabeck, raakte vorig jaar in opspraak omdat hij gezegd had dat water geen fundamenteel recht is voor mensen. Water heeft waarde, dus verbindt Nestlé er een prijs aan, aldus Brabeck. Hij vindt dat water het beste geprivatiseerd kan worden.

[CNBC]

16 comments

 1. Een heilig-verklaring vanuit een commerciële achtergrond is nog erger dan de atoombom.

  (11)
 2. Op aarde is niets heiligs dat bepaald God zelf wel

  (10)
 3. Jan Klaassen en Katrijn is toch leuker.. LOL wat ene poppenkast vertoning weer. Vraag me af wat die pauzen elk voor 3 mirakels vertoond hebben waardoor ze de epithet heilig in ontvangst mochten nemen.. Er bestaat niet zoiets als heilig in het universum, gewoon een verzonnen iets door de mensen en ijzer tijdperk concepten..

  (10)
 4. man wat een poppenkast weer

  (8)
 5. Als je naar de foto kijkt, trekt hij een lange neus naar iedereen.
  Geeft weer precies aan waar het om draait……..

  (6)
 6. als je over hun kindermisbruik begint op facebook wordt ik geblokt
  dat soort mensen verdienen geen heiligverklaring

  (8)
 7. Je hebt helemaal gelijk rosemose.
  Voor mij is het volstrekt onbegrijpelijk dat mensen massaal naar zo’n evenement gaan.
  De paus doet alsof hij God en vindt het doodnormaal dat mensen voor hem op de knieën gaan.
  Hij zou zich wat nederig moeten opstellen, hij is niemand.
  Echt absurd.

  (2)
 8. Jammer voor je die God bestaat niet !

  (1)
 9. commerce tot en met ! en iedereen maar braafjes meedoen als schaapjes ?
  wanneer zullen wij ons eindelijk keren tegen deze soort gevestigde orde??,

  (1)
 10. In mijn gekke wereld horen liegende pedo’s in de bak gegooid te worden, niet heiligverklaard te worden…

  en ja… liegende… christendom = astrotheologie
  santos bonacci : occult science @ youtube legt t heel mooi uit

  (1)
 11. Niet vergeten dat deze paus Franciscus een Jezuiet is. Een Jezuiet kan je niet los zien van geld, economie, banken en dergelijke. Uit diverse hoeken is informatie te verkrijgen over het feit dat de Jezuiten aan de wieg hebben gestaan van ons huidig financieel systeem. Kijk eens wat voor “goeds” dat ons gebracht heeft. Nee, wederom huichelarij en zand in de ogen strooien met lege frases. De vulgaire rijkdom van het Vaticaan had al vele, vele jaren geleden kunnen worden ingezet om mensen te helpen ipv het bouwen van nog grotree protserige basilieken, kathedralen, kerken etc. Heeft Jezus niet gezegd; Bouw mij geen kerk. Ik ben overal te vinden. Mijn huis is bij mijn vader……

  (1)
 12. Ben bang dat ze een woordje vergeten zijn “schijn”.
  Of mag ik het zo zien, als je arme mensen geld aftroggeld, van valse voorlichting voorziet, misbruikt en indirekte moord, dan word je heilig verklaart, nou dat is best moeilijk allemaal, dan hebben dat toch wel verdiend, want niet iedereen kan dat.

  (0)
 13. Jammer alleen van je laatste zinnetje.. Jezus heeft nooit geleeft, er is geen sprake van een historische Jezus dus die kan het niet gezegd hebben.. wie die woorden verzonnen heeft mag joost weten maar het was niet de Jezus ! Lullig he ?

  (0)
 14. Er zijn ook controversiiele heiligen, zoals Sinterklaas..
  Daar heb ik de Heilige Stoel nog niet over gehoord, in de
  trant van “wereldlijke overheid in Nederland, blijf met
  je Sodom en Gomorra -handen van onze Heiligen af”..

  Wat krijgen de sponsors ervoor terug: nieuwe Heiligen?
  Zo’n bedrijf hoort dan wel een patroonheilige te hebben,
  wellicht komen daarvoor in aanmerking de vermoorde
  christenen in Syrie, Nigeria, Irak, Pakistan, enzovoort,
  oh nee, dat kan dan weer niet want ze hebben geen
  wonderen verricht..
  De Heilige Stoel ook niet, want het gebeurd al heel lang,
  wordt steeds gruwelijker en massaler..

  Nee, dat is te min, pardon, “wereldlijk” (met de nadruk op “lijk”)
  voor de Heilige Stoel, om daar bij stil te staan bij massamissen,

  Doen we wel voor 4 Pausen tegelijk, in wier al deze vermoorde
  christenen hun vertrouwen hadden gesteld,,

  (0)
 15. Italië, het land leeft in een crisis en armoe, terwijl ‘De Vaticaanse Bank beheert naast 33.000 rekeningen van parochies en priesters een vermogen van liefst 5,7 miljard euro’ bezit; hoe valt dit te rijmen?

  (0)
 16. Jammer voor je welk God heeft j geschapen?

  (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anti-SPAM rekensom. Geef het antwoord in cijfer(s) *