Homepagina » Financieel » Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht
aardappel23947324983

Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht

De Griekse aardappelbeweging wint snel terrein door de traditionele distributiekanalen te omzeilen en rechtstreekse verkoop te bewerkstelligen tussen boer en consument.

In april registreerde het Griekse bureau voor Statistiek Elstat een val in de aardappelprijs van 24,6 procent, de grootste prijsvermindering ooit.

Normaal dalen de prijzen wanneer de economie krimpt omdat de vraag terugloopt. In Griekenland gebeurde het tegenovergestelde. De economie kromp de afgelopen jaren met ongeveer vijf procent per jaar terwijl de prijzen met 3,7 procent per jaar stegen. De Griekse burgers namen zelf actie om het tij te keren.

Volle schuren

De aardappelbeweging, een initiatief van Griekse particulieren om de voedselprijzen te drukken, is in steeds meer delen van Griekenland succesvol. De dure tussenhandelaren worden bij de verkoop van producten overgeslagen. Ook het internet kan worden gebruikt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Er zijn zelfs plannen om deze werkwijze uit te breiden naar andere Europese landen.

Aanleiding voor de beweging was een actie van boze boeren op 5 februari jongstleden. De Griekse landbouwers pikten het niet dat Griekenland Egyptische aardappelen importeerde terwijl ze zelf met volle schuren zaten. Een actiegroep uit de Noordelijke Griekse stad Katerini nam contact op met de boeren en eind februari werd de eerste verkoop georganiseerd tegen een derde van de marktprijs.

De beweging verspreidde zich snel naar de Universiteit van Thessaloniki waar op de eerste dag 50 ton aardappelen werd verhandeld. De mensen stortten zich letterlijk op de producten. Ook rijst, olijfolie, bloem en honing wordt nu rechtstreeks van boer tot consument verkocht. De prijzen zijn al meer dan gehalveerd.

Ruilmarkt

De Grieken nemen nog meer initiatieven om de crisis waardig door te komen. In de Ketenzische havenstad Chania is een ruilmarkt waar mensen goederen en diensten aanschaffen met een alternatieve munteenheid. “Niemand wordt armer, iedereen wordt rijker, zonder geld,” luidt het motto van het ruilnetwerk.

Op een schoolplein in de stad zijn planten, tweedehandskleding en zelfgebakken cake uitgestald op schoolbanken. Betalen doen de leden met punten. Met deze punten krijgen ze toegang tot goederen en diensten van andere leden. In de online shop kan elk lid transacties doen. De ruilmarkt is vooral gericht op het stimuleren van sociaal contact tussen de leden.

Welke diensten worden zoal aangeboden? Technologietraining, maaltijden bereiden, taallessen, klussen, mensen leren tuinieren, helpen verhuizen, alternatieve geneeskunde, therapieën, psychologische bijstand en zelfs lessen oosterse gevechtskunsten. Solidariteit is de sleutel en actieve deelname de kracht van het ruilsysteem. Bovendien leren mensen binnen het systeem hun talenten ontdekken, wat hun zelfbeeld ten goede komt.

Banken buiten spel

Het ruilsysteem omzeilt de macht van de banken. Er wordt een debietlimiet van 150 punten en een kredietlimiet van 250 punten gehanteerd. Het is een eerlijk systeem. Er zitten ook ingenieurs en advocaten bij. Zij doen het niet uit noodzaak, maar omdat ze willen bijdragen volgens het principe van de solidariteit.

“We hebben al contacten met gelijksoortige organisaties in Spanje en Oostenrijk,” zei initiatiefnemer Demetri Oiepoulous. “We laten mensen zien dat ze een alternatieve, doeltreffende manier hebben om te overleven. We kunnen op een waardige manier breken met de afhankelijkheid van geld.”

Bronnen: Demorgen.be, Trouw.nl

Gerelateerd:

© Copyright (c) Niburu.nl

15 reacties

 1. Wakker zijn we..alleen we handelen er niet echt naar. laten we eens ophouden met reageren en met zn allen de straat opgaan. een week met heel nederland de straat op en getuige worden van de nederlandse lente..hihi..de “top”is afhankelijk van ons!!!!laten we stoppen met slaafs te reageren en die kring doorbreken…

  (0)
 2. Geweldig! Prachtig voorbeeld van hoe de kracht/macht terugkomt bij het volk!

  (0)
 3. Lumina ik denk dat dit voor ieder land zo geld …. en wat de Grieke kunnen ,kunnen wij ook Nederlands en Belgen toch zeker jullie jullie staan al zo bekend in handel ( vroeger) Nederlander .

  (0)
 4. Voor dat biologische voedsel artikelen is de ecoplaza gekomen. Maar ik ga naar de boer, en koop rechtstreeks veel goedkoper.
  Het is even zoeken, maar zie je voedsel, stap er naar toe en bel an desnoods en vraag wat hij/zij te koop heeft. Sommige boeren zijn overgegaan daardoor naar particuliere verkoop. En je kunt nog handelen ook bij sommige.

  (0)
 5. Voedsel op de markt is vaak duurder dan in de supermarkt. Sowieso is een markt niet goedkoop.
  Verder liggen de prijzen bij een boer gelijk aan de supermarkt. Dus waarom zou ik dan naar een boer gaan? Eerst die prijzen omlaag!!! Mij kost het ook extra tijd en geld(brandstof) wanneer ik de boeren moet afgaan ipv alles bij de supermarkt.

  (0)

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>