Home » Financieel » De graaicultuur onder Nederlandse ziekenhuisbestuurders

De graaicultuur onder Nederlandse ziekenhuisbestuurders

Ziekenhuisbestuurders die gedwongen moeten opstappen krijgen nog steeds forse vertrekpremies mee. Afgelopen jaar ontvingen 13 bestuurders een afkoopsom ter waarde van in totaal 3,3 miljoen euro.

De hoogste premie werd geïncasseerd door Maarten Imkamp die bij de Gelre Ziekenhuizen in Gelderland vertrok.

Op basis van een inventarisatie van alle jaarverslagen maakte artsenvakblad Medisch Contact voor de tweede keer een ranglijst. De vertrekregeling van een ziekenhuisbestuurder die het meeste stof deed opwaaien, was zonder twijfel die van Paul Smits. De gewezen topman van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis moest in augustus afgelopen jaar vertrekken wegens zijn rol bij de verwaarloosde uitbraak van de Klebsiella-bacterie. Smits was met een beloning van vier ton de best verdienende ziekenhuisdirecteur van Nederland.

Na zijn ontslag kreeg hij een afkoopsom van ruim twee ton mee. Een Kamermeerderheid vond dat Smits zijn geld moest terugbetalen. De regeling werd bestempeld als ‘schandalig’ en ‘bizar’.

Radiostilte

Toch staat de aanhoudende commotie rond de afkoopsom van Smits in schril contrast met de radiostilte waarmee de meeste vertrekregelingen van ziekenhuisbestuurders tot voort kort werden omgeven. Het was de normaalste zaak van de wereld dat een regeling enkel openbaar werd gemaakt wanneer een kwestie de landelijke media al had gehaald.

Minister Schippers van Volksgezondheid nam afstand van de hoge afkoopsommen. Maar heeft de toegenomen maatschappelijke en politieke druk om hoge afkoopsommen te voorkomen effect gehad? Van in totaal 213 (voormalig) bestuurders van 88 ziekenhuizen zijn de beloningsgegevens tegen het licht gehouden. De inventarisatie leidde opnieuw tot opmerkelijke ontdekkingen.

Transparantie

De transparantie rond vertrekregelingen is alles behalve optimaal. Ook krijgen bestuurders die hun taken hebben neergelegd vaak nog maandenlang salaris doorbetaald. Uit de kleine lettertjes blijkt bijvoorbeeld dat het Maasstad Ziekenhuis oud-bestuurder Paul Smits naast zijn vertrekpremie nog bijna drie maanden doorbetaalde. Oud-topman van het Waterlandziekenhuis in Purmerend Jack Jansen ontving op dezelfde manier bijna een ton extra. In sommige gevallen is het doorbetaalde salaris zelfs nog hoger dan de ontslagpremie.

Lenny Berkers kreeg na haar vertrek uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ruim een ton aan ontslagvergoeding, maar werd bovendien nog ruim een half jaar doorbetaald. Dat kostte het ziekenhuis bijna anderhalve ton extra. Berkers stapte in 2007 op als bestuurder van het Atrium Medisch Centrum en kreeg toen ook een riante afkoopsom. Het ziekenhuis in Heerlen betaalde haar toen ruim een half miljoen.

Bestuurder Anita Arts doet haar naam geen eer aan want ze verliet het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis met een gouden handdruk van een kwart miljoen, en vier jaar geleden kreeg ze meer dan een half miljoen bij spoorbedrijf ProRail.

Adviseurschap

Door oud-bestuurders te blijven uitbetalen kunnen ziekenhuizen de publicatie van de vertrekregeling uitstellen. Voorheen stond een dergelijk uitstel er bijna garant voor dat de afkoopsom niet in de media verscheen.

Een nieuw fenomeen waarmee ziekenhuizen dit jaar rookgordijnen opwerpen is het adviseurschap. Door een vertrekkend bestuurder te benoemen tot adviseur kunnen ze nog maanden hun oorspronkelijke topsalaris blijven incasseren. Het gaat onder meer om Ton Kessels van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, Ad Kloet van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Emile Lohman van het UMC Sint Radboud in Nijmegen en Max Visser van het VieCuri ziekenhuis in Venlo en Venray.

Bizarre regelingen

Er worden ook bizarre regelingen getroffen met voormalige ziekenhuisbestuurders. Zo moet het Atrium Medisch Centrum als gevolg van afspraken met drie bestuurders die vertrokken tussen 1985 en 1993 tot in lengte van dagen hun ziektekostenpremies betalen. Oud-bestuurslid van het Albert Schweitzer Ziekenhuis Adri van den Berg kreeg het bij zijn vertrek in 2008 voor elkaar dat het Dordtse ziekenhuis hem tot zijn pensioen salaris blijft uitbetalen. Hij krijgt tot 2016 elk jaar ruim twee ton zonder dat hij er ook maar iets voor hoeft te doen.

De conclusie mag duidelijk zijn. De maatschappelijke en politieke druk heeft geen effect gehad. Van de 213 Nederlandse ziekenhuisbestuurders kregen er 13 een afkoopsom mee, ruim zes procent. Dat is even veel als vorig jaar.

De top 10:

1. Maarten Imkamp, Gelre Ziekenhuizen – € 383.170
2. Paul Smits, Maasstad Ziekenhuis – € 309.553
3. Jack Jansen, Waterland Ziekenhuis – € 292.015
4. Lenny Berkers, Catharina Ziekenhuis – € 259.000
5. Anita Arts, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis – € 224.000
6. Adri van den Berg, Albert Schweitzer Ziekenhuis – € 223.993
7. Peter van den Elzen, Zuwe Hofpoort Ziekenhuis – € 207.143
8. Rik Riemens, Flevoziekenhuis – € 200.935
9. Jeroen Kreuger, Westfries Gasthuis – € 115.000
10. Marijke van den Berg, Meander Medisch Centrum – € 93.874

Bron: Medischcontact.nl

Gerelateerd:

© Copyright (c) Niburu.nl

25 comments

 1. Daarom is de zorg onbetaalbaar geworden.
  En dat dankzij de liberalen van de VVD en D66.
  Die steunen dat soort oplichters.(Zie de top tien.)!!

  (0)
 2. Helaas is dat in het ziekenhuis waar ik werk ook zo.
  Iemand van de top heeft flinke financieele blunders gemaakt,wordt ontslagen,maar krijgt daarbij geld mee.
  En dat terwijl,dankzij zijn blunder,er nu weer eens flink bezuinigt moet worden.
  Oa personeel.

  (0)
 3. hier word ik echt niet goed van,dit is gewoon legaal van de mensen stelen,en daarom worden de ziekenfons premie,s en eigen bijdrage ook zo veel.wij brengen dat met zijn alle op.wie weet een sugestie wat we er aan kunnen doen?Den Haag doet er niets aan .

  (0)
 4. STEM SOCIALISTISCH DAN GEBEURT DIT NIET!

  (0)
 5. Men gaat ervan uit dat het gewone personeel (de handjes aan het bed) toch wel zijn werk blijft doen ondanks bezuinigingen. Totdat die eens voor zichzelf opkomen en gaan staken. Maar dat doen dehandjes aan het bed niet want die zijn veel te “betrokken” en kunnen niet eens denken als een psychopaat. En die psychopaten aan de top weten dat !!!

  (0)
 6. Iedereen in de zorg die incompetent is gebleken, moet schadevergoeding betalen.

  (0)
 7. ja vraag ik me ook wel af ? waarom moeten mensen er zo veel aan betalen en wat krijg je er voor …niets .cda en de vvd is voor de rijken ik zal hier op nooit stemmen . ook niet op d66

  (0)
 8. Artsen in het ziekenhuis graaien net zo hard mee, terwijl het gewone verplegend personeel de rook onder de schoenen vandaan loopt. Schrijven je graag pilletjes voor die een flinke commissie oplevert. Zonder zich af te vragen of het wel gegeven kan worden aan de patient. Dan is het jammer dat de patient daar dan weer ziek van wordt en kan men weer een pilletje uitschrijven. Als je goed luistert naar je lichaam wat moord en brand schreeuwt te stoppen met die troep, werd mijn arts boos dat ik het niet meer wilde slikken. 10% op een doosje van € 50,- x 6 dozen is gauw verdiend voor het vasthouden van een pen en receptenboekje. Helaas was voor mij het leed al geschied en is hoogstwaarschijnlijk niet meer te herstellen. Het is dus niet alleen de bestuurders. Wat raar dat alles in de zorg zo duur is geworden!!!!

  (0)
 9. hoelang laten wij dit nog toe?
  ZIJN WE NU ALLEMAAL IN SLAAP GEVALLEN?
  wanneer worden zij eens afgerekend op hun prestie?
  inderdaad geef maar een pilletje
  o wacht even is het zo dat de meeste mensen verdoofd zijn zodat ze niet protesteren
  alsof een pilleetje iets oplost, nee die werken alleen als een deksel

  (0)
 10. Helaas gebeurt dit niet alleen in ziekenhuizen… Bij bijna alle gemeentes zitten hoogbetaalde, niet functionerende ambtenaren betaald thuis. Zij worden niet ontslagen maar weer ergens anders voor een topsalaris geplaatst waar ze ook niet functioneren…
  Het onrecht is overal! Ik word er gewoon verdrietig van van al die graaiers overal…

  (0)
 11. Triest en pijnlijk mijn moeder is dood gegaan aan te veel medicatie die slikte rond de 30 pillen per dag omdat het moest anders zou ze dood gaan.. Maar goed ze is uiteindelijk dood gegaan aan al die rommel…..

  (0)
 12. [quote name=”Catharina R”]ja vraag ik me ook wel af ? waarom moeten mensen er zo veel aan betalen en wat krijg je er voor …niets .cda en de vvd is voor de rijken ik zal hier op nooit stemmen . ook niet op d66[/quote]
  Wat hebben de door u genoemde partijen hier mee te maken. Genoemde bestuurleden, hebben bijna allemaal connecties met linkse partijen. Zoals ook voornamelijk linkse ex-politici in geldverslindende bestuursfuncties terecht komen, die stuk voor stuk allemaal draaien op gemeenschapsgeld.

  Werden ziekenhuizen maar bedrijfsmatig geleid en echt in een vrije markt geplaatst. Het is namelijk opvallend om te zien dat de private ziekenhuizen(dus niet staatsziekenhuizen) allemaal minder geld ontvangen, maar allemaal de zelfde service(zelfs betere) en zorg bieden maar blijkbaar wel winst kunnen maken met minder geld. Overheid bemoeienis en verstrengeling werkt altijd kosten verhogend!

  (0)
 13. [quote name=”EHC”]STEM SOCIALISTISCH DAN GEBEURT DIT NIET![/quote]
  Nee want dan worden al die bestuurders met connecties met linkse partijen, betaald door het geld boompje in de tuin. Sommige mensen begrijpen nog steeds niet dat Socialisme werkt totdat het geld van die ander op is. Want men is altijd heel royaal op kosten van die ander. Geen enkel socialistisch land heeft ooit geleid tot welvaart, enkel tot verdoemenis en ondergang(zie, de USSR, EUSSR, Venzuela, Boliva, Cuba en ga zo maar door.) de geneugten van socialimse eft enkel maar in de idealitische gedachten. Maar laat me raden, al die landen/unies die ooit dit principe hebben geprobeerd, deden dit natuurlijk in de verkeerde vorm… De ultieme dooddoener.

  (0)
 14. brandeburg die hebben hier mee te maken ..maar hier voel je je goed bij natuurlijk bij deze partijen .jij zou hier wel op stemmen kun je wel merken je bent voor de rijken .

  (0)
 15. Ja brandnburg je heb wel meer van die rare opmerkingen geplaatst .ik weet het niet .voelt soms zelfs niet lekker aan hoor . net als toen met morsanto bbrr

  (0)
 16. [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Catharina R”]ja vraag ik me ook wel af ? waarom moeten mensen er zo veel aan betalen en wat krijg je er voor …niets .cda en de vvd is voor de rijken ik zal hier op nooit stemmen . ook niet op d66[/quote]
  Wat hebben de door u genoemde partijen hier mee te maken. Genoemde bestuurleden, hebben bijna allemaal connecties met linkse partijen. Zoals ook voornamelijk linkse ex-politici in geldverslindende bestuursfuncties terecht komen, die stuk voor stuk allemaal draaien op gemeenschapsgeld.

  Werden ziekenhuizen maar bedrijfsmatig geleid en echt in een vrije markt geplaatst.

  Mag ik u er op wijzen dat wij een Grondwet hebben die spreekt van gelijkheidsbeginsel. Denkt u dat mensen met een uitkering 350 euri’s eigen kosten kunnen betalen. Dus bij deze heeft Catharina R gelijk. Het zijn de partijen die dit zieke zorgstelsel hebben bedacht. Dus straks alleen nog te betalen door mensen met geld. Schaam u!!

  (0)
 17. de rotte vruchten van het liberalisme zijn weer eens goed zichtbaar. mooi he de vrije markt!
  stem volgende keer sp of pvv, of accepteer dit soort graai gedrag.

  (0)
 18. Toen de heer Hogervorst ons “oude ziekenfonds” om zeep hielp want er moest marktwerking komen toen is het mis gegaan. Want nu moet er winst worden gemaakt. Toen was dat niet nodig. En de vele recepten voor foute pillen? Lezen hebben we toch op school geleerd? En dan kun je die verkeerde pillen toch in de apotheek laten? Ik doe dit tenminste wel. En als ieder denkt; daar moet je jong voor zijn…………..ik ben een oorlogskind. Lagere school en voor de rest autodidact. Ik lees en studeer me suf om niet de slaaf van pillen te worden, ondanks mijn chronisch ziek zijn. Wat je in je mond stopt bepaal jezelf!!

  (0)
 19. Nederland en marktwerking! Moeten naar de oostenburen kijken, Premie betalen naar gelang hun inkomen en het belangrijkste iedereen die in een ziekenhuis werkt, zit in loondienst. Als je zelfstandig wilt zijn moet je daar zelf een kliniek beginnen. Hier heb je alleen graaienden zzpers als specialisten werken. Op kasten van de staat gestudeerd en dan binnen 10 jaar binnen lopen, kennen geen balkenellende norm

  (0)
 20. [quote name=”Gerrie”]Toen de heer Hogervorst ons “oude ziekenfonds” om zeep hielp want er moest marktwerking komen toen is het mis gegaan. Want nu moet er winst worden gemaakt. [/quote]
  Hoe komt u bij deze onzin? Er moet nu helemaal geen winst gemaakt worden. In principe werken alle staatsziekenhuizen nog steeds volgens het oude concept. Het is vreemd om te zien dat Private ziekenhuizen met minder geld dezelfde zorg en en meer service kan worden gegeven. Het “oude ziekenfonds” ziekenfonds moest worden aangepast omdat per jaar het budget met miljarden moest worden verhoogd. Omdat dat toen via de belastingen ging had de burger daar geen kijk op. Ik erger mij aan mensen die roepen om het oude ziekenfonds, terwijl daar exact hetzelfde gebeurde als nu. Het systeem nu is ook helemaal niet geprivatiseerd. De maatschappijen halen de premie op, maar de overheid bepaald de dekking tot aan de prijs van de ingrepen,. Dus hou aub op met die onzin over privatiseren.

  (0)
 21. [quote name=”cr”]Ja brandnburg je heb wel meer van die rare opmerkingen geplaatst .ik weet het niet .voelt soms zelfs niet lekker aan hoor . net als toen met morsanto bbrr[/quote]
  Wat is raar dat ik ik kijk naar de gevolgen van socialisme, van het verdelen van schuld en hiermee opgebouwde welvaart? Rare opmerkingen zijn dat je denkt alles te kunne bekostigen uit lucht. Wat is sociaal aan het een zijn zuur verdiende centen te ontnemen om de dromen van een ander te bekostigen? Rare opmerkingen of een reële kijk op de wereld, het is maar net hoe je het wilt zien en beleven.

  Maar ik ben blij dat ik die ellende in de EUSSr al jaren geleden zag aankomen, en dat ik op tijd de ellende ben ontvlucht, niemand die aan mijn opgebouwde welvaart komt, behalve ikzelf. Veel plezier met uw socialisme, grote overheden die nog nooit iets goed hebben geregeld en vooral de ellende die komt met de EUSSR. Ik zal aan u denken naast het zwembad met mijn laptop.

  (0)
 22. Hoe komt u bij deze onzin? Er moet nu helemaal geen winst gemaakt worden. In principe werken alle staatsziekenhuizen nog steeds volgens het oude concept.

  Ik kan merken dat jezelf niet in een ziekenhuis werkt.
  Want er moet weldegelijk winst gemaakt worden.
  Het ziekenhuis waar ik werk is een staats ziekenhuis.
  En het enige wat wij horen van hogere hand is winst maken en bezuinigen.
  Dus ga niet zeggen dat mensen onzin spreken als hun de waarheid hier neer zetten.

  (0)
 23. brandenburg je zie niets aan komen voorts is het bladiebladie .

  (0)
 24. ja ik snap het ook niet ( This Me Wat)of dat ze nu geen winst maken ….maar negeer zo iemand gewoon komt toch maar bladiebladie uit Catharina heeft gewoon gelijk . bij mij ook soms hoor dat weet ik dat ik soms ook nogal raar uit de hoek kan komen .maar ik geef het netjes toe .74pa

  (0)
 25. [quote name=”anti liberaal”]de rotte vruchten van het liberalisme zijn weer eens goed zichtbaar. mooi he de vrije markt!
  stem volgende keer sp of pvv, of accepteer dit soort graai gedrag.[/quote]

  PVV? De zijtak van de VVD schurkt nu ineens tegen SP aan? Best wel een tactische zet om zo proberen symphatie te winnen. Laat me niet lachen! Clubje duistere garde met een machtswellusteling aan het roer die alle eventuele kiezers naar de mond praat om maar op het pluche te kunnen blijven zitten en zodra hij gekozen is laat hij al zijn beloftes varen. Hij zit er echt alleen maar om zijn rijke vriendjes rijk te houden en daar zelf de vruchten van te kunnen plukken. Dit alles uiteraard achter onze rug om.

  (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anti-SPAM rekensom. Geef het antwoord in cijfer(s) *