Home » Buitenland » België in de ban van miraculeus oplichtend Mariabeeld
België in de ban van miraculeus oplichtend Mariabeeld

België in de ban van miraculeus oplichtend Mariabeeld

Wallonië is in de ban van wat ze het wonder van Jalhay noemen. In dat plaatsje, in de buurt van Luik, licht een Mariabeeldje elke avond spontaan op. Een wonder, aldus de eigenaars en heel wat mensen die het al aanschouwden. Vooral omdat het beeldje volgens hen ook heelkundige en goddelijke krachten zou hebben.

De Maria van Jalhay, zo wordt ze inmiddels genoemd. Honderden kijklustige pelgrims hebben al een bezoek gebracht aan het dorpje. In de woning van het stel waar het Mariabeeld staat, is het dezer dagen aanschuiven geblazen wanneer de sculptuur oplicht. Woensdagavond kwamen 500 mensen opdagen om het gloeien van het beeldje te kunnen zien. De politie moest zelfs snelheidsbeperkingen instellen om het verkeer niet te laten ontregelen.

Donderdag telde burgemeester Michel Fransolet meer dan 1000 geïnteresseerden. Het gehele weekend wordt er nog een grote toestroom van bezoekers verwacht. Uit respect voor de eigenaars wordt gevraagd de bezoekuren tussen 19 en 21 uur te respecteren.

Het bisdom Luik stuurt een priester naar het dorpje voor een diepgaand onderzoek. De kerk wil de feiten officieel niet erkennen, maar in tegenspraak met de boodschap van het evangelie is het oplichten alvast niet, aldus bisschop Jean-Pierre Delville. Het gemeentebestuur vraagt de oprichting van een comité van experts om het fenomeen te onderzoeken.

De krant La Dernière Heure slaagde erin een eigen oplichtende Maria te maken met gietklei en een fluorescerende acryllak. Het effect kwam erg dicht in de buurt van de Maria van Jalhay, aldus de krant. Chemicus Mark Van Der Auweraer van de KU Leuven denkt dat fotoluminescentie de meest waarschijnlijke verklaring is voor het oplichtende beeld.

Ook volgens professor natuurkunde Pasquale Nardone is er niets bijzonders aan het beeldje. Na jarenlang stof en nicotine te hebben vergaard is het onlangs eens afgestoft en ‘werkt’ het nu weer, zo is de gedachte.

[De Morgen]

11 comments

 1. Leuk, heer pastoor zegt dat het beeldje oplicht, maar er is niks te zien met het licht uit…

  (15)
 2. Voor degenen die vragen hebben over God, het spirituele leven en waar wij eigenlijk vandaan komen! Misschien heeft deze man, Marshall Vian Summers, de antwoorden die jullie zoeken!!!
  Gratis ebook life in the Universe: http://www.newmessage.org
  http://www.youtube.com/user/MarshallVianSummers
  zie ook zijn video: http://www.youtube.com/watch?v=pMiaRxbNWbI

  (0)
 3. Je hebtjenaam niet gestolen. Of geloof jij nu echt dat er iemand is die alle antwoorden heeft?

  (7)
 4. Belgie is helemaal niet in de ban van dit beeld. Er zijn gewoon enkele goedgelovigen. Er zijn ondertussen al heel wat van die beeldjes opgedoken. Het zijn gewoon lichtgevende beeldjes. Niks bijzonders. Vreemd dat er dan wordt gezegd dat belgie in de ban is van.

  (12)
 5. Namen zijn niet belangrijk, daarom hou ik het gewoon simpel. Geloven in iemand die alle antwoorden heeft, is niet slim en zeker niet wijs. Het is aan de mensen om objectief zijn werk te bestuderen en vandaar uit hun eigen conclusies te trekken. Geloven is niet hetzelfde als weten.

  (6)
 6. (In het artikel) ‘licht een Mariabeeldje elke avond spontaan op’; er bestaat geen God, waarom zou een Marisbeeldje dan ‘spontaan oplichten’ ?

  (1)
 7. Dat een beeld gewoon groen oplicht valt nochtans zeer makkelijk te verklaren. Het werkt volgens hetzelfde systeem als die groen oplichtende sterren in kinderkamers. Erzijn al heel wat gelijkaardige beelden opgedoken. Allemaal mirakels? Ja, maar alleen als je die bekende techniek als dusdanig beschouwt.

  (3)
 8. je kunt het best je vraag aan boedha stellen.

  (3)
 9. Rjseeker; je bedoelt het Oude- en het Nieuwe- testament.

  (2)
 10. Mijn moeder heeft ook z’n beeld gewoon gekocht in loerders met glowing in de dark.

  (1)
 11. wonderen zijn alleen voor naïeve mensen… alles is verklaarbaar en als er nog geen verklaring voor is moet die nog gevonden worden…….

  (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anti-SPAM rekensom. Geef het antwoord in cijfer(s) *