Homepagina » Gezondheid » Autisme steeds vaker toegeschreven aan chemicalien in alledaagse producten
autisme923472394834234

Autisme steeds vaker toegeschreven aan chemicalien in alledaagse producten

Het stijgende aantal vastgestelde gevallen van autisme loopt synchroon met het toenemende gebruik van chemicaliën waar we nagenoeg niets van weten.

Eind maart publiceerde de Amerikaanse GGD een onderzoek waaruit bleek dat één op de 88 kinderen van 8 jaar autisme had. Van de jongens was zelfs 1 op de 54 autistisch.

Volgens de Amerikaanse belangenvereniging Autism Speaks geeft de Amerikaanse samenleving 126 miljard dollar per jaar uit aan de zorg voor mensen met autisme. Dat is een verdrievoudiging in vergelijking met zes jaar geleden.

Medicijnen

Het wordt steeds duidelijker dat autisme geen erfelijke aandoening is. Uit een studie door de Stanford-universiteit van vorig jaar bleek dat erfelijkheid slechts 38 procent van het risico op autisme uitmaakt. “De aanname dat autisme grotendeels een erfelijke aandoening is, is wellicht onjuist,” zei Diana Schendel van de Amerikaanse GGD. “Mogelijk speelt de omgeving een grotere rol bij autisme dan we altijd hebben gedacht.”

Er is al een verband gevonden tussen autisme en medicijnen die decennia geleden werden gebruikt om zwangerschapsmisselijkheid, bipolaire stoornis en zweren te behandelen. Ook de insecticide chloorpyrifos is inmiddels een bewezen veroorzaker van autisme.

Veelgebruikte chemicaliën

De industrie heeft ongeveer 80.000 chemicaliën tot zijn beschikking waarvan het grootste gedeelte niet getest is. De belangenvereniging Environmental Working Group ontdekte tijdens een studie maar liefst 200 industriële chemicaliën in het navelstrengbloed van 10 baby’s die in 2004 waren geboren in Amerikaanse ziekenhuizen.

Dergelijke aantallen geven reden voor bezorgdheid gezien het grote aantal gezondheidsproblemen onder kinderen waaronder diabetes, zwaarlijvigheid, astma en kanker. Kinderen in de groei zijn extreem gevoelig voor chemicaliën, zelfs bij lage doses. Van alle organen is het brein het meest kwetsbaar. “Het brein gaat in korte tijd door veel complexe veranderingen die gemakkelijk verstoord kunnen worden,” zei Philip Landrigan van de Mount Sinai School of Medicine in New York City.

In april publiceerde Landrigan een studie waaruit bleek dat 10 veelgebruikte chemicaliën het brein van kinderen aantasten. Het gaat onder meer om lood, methylkwik, insecticiden met gechloreerde koolwaterstoffen, endocriene disruptoren als bisfenol-A en ftalaten, uitlaatgassen en vlamvertragers.

Pesticiden

Landrigan kan rekenen op bijval van autisme-expert Irva Hertz-Picciotto van de Universiteit van Californië in Davis. Zij vond een verband tussen autisme en nabijheid van snelwegen, pesticiden, voeding en de mate waarin ouders zijn blootgesteld.

Ander onderzoek heeft de afgelopen maanden aangetoond dat vlamvertragers en polychloorbifenyl (PCB) mogelijk kunnen leiden tot autisme en leerstoornissen. “We moeten de wet veranderen,” zei Landrigan. “De huidige wetgeving is verouderd en werkt niet. Er wordt enkel een onveilige situatie voor Amerikaanse kinderen gecreëerd.”

Verborgen ingrediënten

Afgelopen dinsdag waren 200 moeders in Washington DC om senatoren aan te sporen op te staan tegen de dwarsliggende industrie en de wetgeving aan te passen. De moeders vinden het moeilijk giftige chemicaliën uit te bannen. Ze weten dat veel producten verborgen ingrediënten bevatten. “Ik zou mijn kinderen het liefst in noppenfolie willen wikkelen,” zei Melissa Wolfe, één van de moeders. “Maar dan vraag ik mezelf af wat er in de noppenfolie zit.”

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

© Copyright (c) Niburu.nl

11 reacties

  1. Er staan m.i. erg veel ill-uminatie-manipulatieve getallen in het artikel, en ik denk dat ook (1 of meer) bepaalde namen fictief zijn.

    (0)

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>