Homepagina » Gezondheid » 11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen
11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen

11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen

Veel van ons voedsel is bewerkt en geraffineerd. Bewerkte voedingsmiddelen lijken handiger en goedkoper, maar niets is minder waar.

Het blijkt vaak goedkoper en veel gezonder om voedsel zelf te maken. De gemiddelde magnetronmaaltijd bevat het schadelijke bisfenol A, kunstmatige kleurstoffen en vlees van dieren die zijn behandeld met antibiotica.

Voor minder geld kun je verse ingrediënten gebruiken en kiezen voor gezond biologisch rundvlees dat rijk is aan omega 3-vetzuren.

Pesticiden

In ontbijtgranen zijn tot wel 70 verschillende soorten pesticiden aangetroffen. Veel pesticiden zijn systemisch, wat inhoudt dat de chemicaliën in het voedsel terechtkomen.

Wees op je hoede voor ‘natuurlijke’ granen. Het Cornucopia Institute ontdekte dat ‘natuurlijke’ granen vaak zijn besmet met pesticiden, genetisch gemodificeerde ingrediënten en andere chemicaliën. Kies biologisch als je giftige chemicaliën in je voedsel wilt vermijden.

In 2012 verscheen een studie in het tijdschrift Public Health Nutrition waaruit bleek dat mensen die tenminste vijf keer per week thuis kookten tot wel 47 keer meer kans hadden om na 10 jaar nog in leven te zijn dan mensen die meer afhankelijk waren van bewerkte voeding.

Fosfaten

Onderzoek heeft aangetoond dat de fosfaten en genetisch aangepaste ingrediënten in bewerkte voeding vaak veroudering in de hand werken. Het is mogelijk te kiezen voor voedsel dat de huid er jonger uit laat zien, zoals boerenkool, peterselie, amandelen, peren en citroenen.

Voedsel dat rijk is aan omega 3-vetzuren zoals eieren, zalm en walnoten houdt je huid gehydrateerd en vermindert rimpels. Tomaten helpen tegen verbranding van de huid, verjongen onze huid en verhogen de productie van collageen.

Voorverpakte noodles, bewerkt vlees, frisdrank, diepvriesmaaltijden en fastfood bevatten veel fosfaten die kunnen leiden tot zwakkere botten en nierproblemen. Voor sterke botten en gezonde nieren is het belangrijk om ingrediënten als ‘natriumfosfaat’, ‘calciumfosfaat’ en ‘fosforzuur’ te vermijden.

Toegevoegde suikers, met name fructose uit tafelsuiker en glucose-fructosestroop, blokkeren het signaal dat je brein vertelt dat het tijd is om te stoppen met eten, aldus neuro-endocrinoloog Robert Lustig van de Universiteit van Californië in San Francisco.

Lightproducten

Volgens de American Heart Association, een organisatie die zich bezighoudt met de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, krijgen we gemiddeld 22 theelepers suiker per dag binnen. Let op verborgen bronnen van toegevoegde suikers zoals brood, crackers, diepvriesmaaltijden en sauzen.

Lightproducten bevatten geen geconjugeerd linoleenzuur, een gezond vet dat de strijd aangaat met gewichtstoename en kanker. Vet wordt in het geval van lightproducten vaak vervangen door toegevoegde suikers zodat je hongerig blijft.

Industriële vetten zoals gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën zijn gevaarlijk, maar vet van grasgevoerde dieren in bijvoorbeeld yoghurt is goed voor je hart en brein.

Bewerkte voeding bevat vaak kunstmatige kleurstoffen zodat het voedsel er verser uitziet dan het werkelijk is. Sommige soorten bessensap bevatten 0 procent fruitsap en zijn geheel afhankelijk van kunstmatige kleurstoffen. Sommige kleurstoffen worden geassocieerd met ADHD, astma, allergieën en kanker.

Biologisch voedsel mag daarentegen geen kunstmatige kleurstoffen bevatten en wordt op kleur gebracht met bijvoorbeeld kurkuma en bieten.

Opioïden

In 2005 ontdekten onderzoekers van de Princeton-universiteit dat het eten van suiker de aanmaak van opioïden stimuleert. Verslavende drugs zoals morfine of heroïne doen hetzelfde.

Kinderen die twee tot drie keer per week fastfood eten lopen significant meer risico op het krijgen van astma. Dat komt grotendeels omdat bewerkte voeding kan leiden tot ontstekingen in het lichaam. Mensen die daarentegen tenminste drie keer per week fruit en groenten eten hebben minder kans op astma.

Als je bewerkte voedsing eet neem je zonder dat je het weet deel aan een enorm experiment. In de VS mag voedsel worden bewerkt met meer dan 80.000 chemicaliën. Slechts 15 procent hiervan is inmiddels onderworpen aan een langetermijnonderzoek.

Je kunt in plaats daarvan eens wat vaker naar de markt gaan om met verse ingrediënten te experimenteren. Of vorm in je eigen buurt een kookclub en bedenk samen nieuwe ideeën. Wissel recepten uit en deel met elkaar zodat je de hele week een koelkast vol gezonde opties hebt zonder dat je lang in de keuken hoeft te staan.

Bron: Rodale.com

Gerelateerd:

© Copyright (c) Niburu.nl

25 reacties

 1. Het feit dat we landbouwers en veehouders zijn geworden heeft ons een evolutionair voordeel opgeleverd, want we hoefden niet meer als nomaden rond te trekken achter plantenetende kuddes aan. We hoefden ook niet meer te jagen, want we konden nu op 1 plek blijven en in onze voedselbehoeftes voorzien.

  Dat we veehouders werden is dan ook niet het probleem, want dat was een voortzetting van ons eerdere patroon van jager-verzamelaar. We konden nu alleen makkelijker beschikken over dierlijke vetten en eiwitten en bovendien hadden we er een nieuw vet- en eiwitrijk voedingsmiddel bij: melk. Melk is dan ook niet het probleem, want hoewel het een neolitisch voedingsmiddel is sluit het aan op wat we daarvoor al consumeerden.

  Het probleem is graan. Nooit eerder tevoren hadden we een zetmeelbron als hoofdvoedsel. Hiermee hebben we evolutionair een verkeerde afslag genomen. Het heeft geleid tot woestijnvorming door regelrechte bodemuitputting en wat we de aarde aandoen doen we onszelf ook aan. Ineens zien we dan ook in de skeletten en schedels van graaneters terug dat ze mineraaltekorten hadden en dus osteoporose, rachitis, tandbederf en andere botziekten kregen. Ook werden we kleiner, incl. onze schedels (we werden dus dommer!), en kregen we reuma/artritis/jicht en andere aandoeningen die voorheen niet speelden.

  (0)
 2. Klopt wel Robin, het gaat om voedsel voor de bomen, niet over het voortplanten en dan heeft een oerwoud geen dierlijke mest nodig.
  Het massaal nemen van vee voor de voedsel is een dooddoener van vleeseters.
  Kijk maar eens goed naar de film meat the truth van PvdD en zie de ellende die de vee-industrie veroorzaakt.
  Wat onze vriend Savory vertelt slaat de plank volledig mis.

  (0)
 3. Kunst(mest)matig bemesten is idd na de oorlog begonnen en daarna spuiten met gif om de verarmingstoestand van de grond te verdoezelen. Op ongezonde grond komen ongewenste organismen opaf, weliswaar om op te ruimen. Verbeter de omgeving en dat soort organismen blijven weg.
  Ook pas gelezen dat een grazer bv. een koe (een gezonde van BD landbouw) geeft meer aan de grond (mest) dan hij neemt (gras en kruiden) En door gezonde voeding en dat hoeft echt niet elke dag vlees te zijn wordt je vanzelf goed doorvoed en eet je steeds minder, dus geen kwantiteit maar kwaliteit is het toverwoord en dan hoeft er niemand in de wereld honger te lijden.

  (0)
 4. Verwoestijning is een mega probleem. Satellieten van het ESA-programma DesertWatch registreren het gortdroog: het achterland van Europese Middellandse Zeekust verandert in rap tempo van een vruchtbare wijngaard in een dorre zandbank. Spanje lijkt steeds meer op een noordelijke uitloper van de Sahara. Maar ook de woestijnen zelf, waar een half miljard mensen wonen en die een enorme biodiversiteit bieden, worden door het broeikaseffect bedreigd. Vorig jaar stelde de Britse fysisch geograaf Prof Andrew Warren in een rapport van de Verenigde Naties: ‘De duizenden planten- en diersoorten die in een ‘gezonde’ woestijn leven, sterven uit. Die soorten zijn aangepast aan hitte en droogte en vormen onze enige hoop als het straks ook bij ons droger en heter wordt.’
  Je kunt geen intellectueel spreken of hij meldt trots dat hij flexitariër is. Het milieu, weet je wel? Mocht de discussie per ongeluk op paleo (vlees eten dierlijk voedsel) komen, dan duikt altijd en eeuwig het argument op dat de wereld ten onder zou gaan als iedereen die leefstijl zou gaan toepassen. Allan Savory ontmaskert deze dooddoener als naïeve en zelfs desastreuze nonsens. Het idee dat grazers verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het broeikaseffect, berust volgens hem op een machtige conceptuele blunder. Als we de nu onvruchtbare gebieden op aarde zouden gaan beheren met grazers, zouden die gebieden zo veel CO2 kunnen binden dat het CO2-gehalte in de atmosfeer snel zou dalen tot het niveau van voor de industriële revolutie. Bovendien zou die aanpak miljoenen mensen een evolutionair correcte voeding verschaffen, in plaats van een armoedige, ziekmakende slavenvoeding. Graan consumptie, Aardappelen Consumptie….

  Allan Savory: How to green the world’s deserts and reverse climate change

  http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/03/06/paleo-tegen-de-verwoestijning/

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vpTHi7O66pI

  (0)
 5. klopt niet kengai
  Zonder alle insecten en dieren zou er geen oerwout zijn

  Gisteravond zag ik deze intrigerende TED talk van de Britse ecoloog Allan Savory. Hij bevestigt een vermoeden dat ik lang heb gehad, maar waar ik geen vinger achter kon krijgen, omdat ik er simpelweg te weinig van weet. Het is de intensieve akkerbouw die de aarde naar z’n ratsmodee helpt (Graan consumptie). Die gezonde ecosystemen doodt, schaarste en honger veroorzaakt en zelfs verantwoordelijk is voor de ‘lekkage’ van CO2 in de atmosfeer. Alleen door op massale schaal grazers(koeien, Geiten..) te introduceren kunnen we biodiversiteit creëren en de oprukkende verwoestijning tegenhouden en zelfs omkeren, zegt Savory.

  (0)

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>